Зимовий фідер на відкритій воді цього сезону

25-01-2022

Вирушаючи взимку на водойму, в першу чергу потрібно подбати про власне екіпірування. Якщо приділити особливу увагу якісному та теплому одязі, тоді, навіть в умовах температури -16-17 градусів, рибалок зможе пробути на водоймі близько 4-5 годин. Ті, хто щороку виїжджають взимку на рибалку по відкритій воді, помітили за собою одну важливу особливість: щоразу вони стають менш сприйнятливими до холодів. І коли в перші виїзди було холодно навіть при -5-7 градусах, надалі при -15 градусах або навіть ще нижче рибалок відчував себе цілком комфортно в перші 3-4 години.

Готуємо підгодівлювальні суміші

Існує величезна кількість різноманітних факторів, які впливають на активність риби та подальший улов. Однак правильно підібрана і приготована підгодівельна суміш грає особливу роль у процесі підготовки виходу або виїзду на водойму. Адже правильний корм здатний порушити апетит навіть у пасивних підводних мешканців.

Під час приготування ідеального підгодовування не варто ігнорувати необхідність використання дрібнофракційних сумішей темного кольору. Щодо додавання води, в цьому випадку потрібно бути гранично акуратними і використовувати небагато води з метою зволоження сухих сумішей. В іншому випадку на морозі підгодовування моментально «схопитися» і перетворитися на льодяник.

Після того, як суміш була просіяна, її трохи зволожують водою, щоб бісквіти та панірувальні сухарі змогли повністю розкритися, насититися необхідною кількістю вологи та збільшитися в обсязі. Потім відбувається процес перемішування сумішей та доведення їх до однорідної консистенції. Як тільки корм стане злегка сухуватим на дотик, до нього додають різні солодкі сиропи, які швидко вбираються до складу. В результаті сиропи не зволожують суміш, але роблять її «податливою», щоб з неї можна було легко ліпити кульки.

Цукрові сиропи начебто обволікаються кожну частинку у складі підгодовування, оберігаючи її від можливого замерзання. При попаданні у воду такі «цукрові оболонки» миттєво розчиняються.

Закидання готових підгодівельних кульок рекомендується проводити щогодини, підгодовуючи рибу. При цьому зліплена кулька не залишається на поверхні води, а відразу падає на дно. Найбільш популярними сиропами та іншими добавками є продукція компанії Sensas.

Вибираючи відповідні сиропи з властивостями, що «склеюють», потрібно віддавати перевагу товарам з написом «Super AROMIX», оскільки вони відрізняються ідеальною консистенцією, що нагадує рідкий кисіль. При цьому ароматизатори не будуть надто сильно виділятися на тлі всіх інших інгредієнтів, залишаючи легкий і ненав'язливий ароматичний шлейф під водою. Однак без ароматизаторів взимку і зовсім не обійтися, а тому в арсеналі кожного рибалки має бути при собі відразу кілька ароматів на вибір.

Що вибрати: волосінь чи шнур?

Взимку котушки потрібно доповнювати виключно якісними монофільними жилками. Найкраще віддавати перевагу класичним фідерним або спінінговим жилкам, що мають наступний набір характеристик: ідеально гладка поверхня, оптимальні показники розтягування.

В результаті вдасться досягти таких важливих показників:

1. Виключити можливий процес обмерзання пропускних кілець на бланках вудилищ.

2. Відчувати навіть слабкі клювання риби на пристойних відстанях.

3. З легкістю вивчити структуру дна у водоймі під час пошуку потрібної точки лову.

4. Працювати з більш тонкими жилками для створення повідців.

Якщо потрібно знайти ляща, тоді в першу чергу варто облавлювати території з глибиною близько 4-6 м. Досвідчені рибалки завжди роблять записи, фіксуючи час активності риби на тій чи іншій водоймі, ділянці. Отже, можна вивчити «розпорядок дня» більшості підводних жителів, враховуючи їх активність.

Приманки тваринного походження

Якщо ви вирішили працювати з принадами тваринного походження, тоді це обов'язково мають бути вироби високої якості, без будь-яких сторонніх та підозрілих запахів. Мотиль, опариші та личинки повинні бути цілими, не розрізаними та не пошкодженими іншими способами.

Щоб зберегти життя таким приманкам, їх рекомендується зберігати у спеціальних термосумках, усередині яких знаходиться грілка. В результаті наживки протягом тривалого часу залишаються живими та рухливими, щоб становити інтерес для підводних мешканців. Якщо ж немає такої термосумки, тоді потрібно створювати пакунки з наживкою і ховати її в банку, а банку помістити в звичайний рюкзак, сумку або пазуху.

Тактика зимового «полювання» за мінусової температури

Все починається з того, що рибалок перебуває в очікуванні: коли риба підійде на точку лову. Насамперед потрібно знайти кілька відповідних дистанцій, які потрібно добре підгодувати, щоб зацікавити рибу. На кожну достатньо закинути близько 5-10 годівниць, з яких більшість припадає на дно водоймища, а менша (2-3 штуки) - залишаються в товщі води. Таким чином, можна "просипати" сумішшю абсолютно всі шари води. Адже риба може стояти на середині глибини.

Потім потрібно починати «полювання» із застосуванням відразу двох вудлищ. В результаті вдасться набагато швидше визначитися, яка з двох точок вважається більш «робочою».

Оснащення на цих вудлищах також повинні бути різними, щоб визначитися з перевагами рибальських жителів. Те саме стосується й повідців: експериментуйте з довжиною, діаметром повідкових матеріалів. Все це допоможе рибалці набагато швидше визначитися з підходящою рибальською снастю.

У різні точки додайте різні добавки, використовуйте різноманітні ароматичні засоби. Основне завдання, яке стоїть перед кожним рибалкою – якнайшвидше відшукати те, що дійсно зацікавить рибу. Але навіть коли одна з ділянок стала приносити позитивні результати, не варто продовжувати «бити» в одну точку з однаковим комплектом рибальського приладдя. Рекомендується заміксувати два вудлища по-різному в одну точку, чергуючи по 5-6 закидів.

Це потрібно для того, щоб збільшити власні шанси на успішне полювання: ті риби, які не відреагували на першу приманку і рибальську снасть, можуть відреагувати на другу.

Діпи та ароматизатори – необхідність чи марна трата грошей узимку?

Представлені кошти дійсно необхідні та вкрай корисні у зимовий час. З їхньою допомогою під водою вдається створювати ароматичні «хмари», які неодмінно привернуть увагу пасивних мешканців водойм.

При мінусовій температурі можна скористатися ароматизаторами, розробленими на основі сиропів інвертних, пропіленгліколю. Навіть у відкритому стані вони не замерзають, а можуть лише змінити свою консистенцію, яка стає трохи густішою. Якщо ж працювати з рідкими ароматизаторами або спреями, завжди є ризик того, що вони «схопляться» при мінусовій температурі. Такі засоби найкраще перевозити та зберігати в термосумках. Досвідчені рибалки звикли працювати з концентрованими складами, враховуючи оптимальні пропорції їхнього розведення в холодній воді.

Що стосується популярних ароматів, найкраще взимку працює запах ванілі та молочного шоколаду. Однак рідини на основі пропіленгліколю не підходять для обробки приманок тваринного походження, оскільки вони їх одразу вбивають. Але опариші, оброблені концентратом, можуть залишатися дуже активними. Непоганим варіантом є і сухі аттрактивні суміші порошкоподібного типу.

Підбір повідців та гачків

Досвідчені рибалки працюють так: спочатку закидають снасть з повідками мінімальних діаметрів. Якщо цього вимагатиме ситуація, відбувається поступове збільшення діаметра.

Для тонкої волосіні рекомендується підбирати відповідні гачки: вибираємо моделі не з товстих діаметрів, які відмінно доповнюватимуть всю робочу конструкцію.

Скориставшись усіма вищезгаданими рекомендаціями, кожен рибалок зможе відкрити для себе зимовий лов риби зовсім з іншого боку, занурившись у це захоплююче заняття.

https://rybachek.com.ua/c67235-fidernye-i-pikernye.html