Як зберегти улов. Способи вберегти рибу.
Як зберегти улов. Способи вберегти рибу.
Кожен рибалка мріє вдома похвалитися своїм уловом – свіжим, а в ідеалі живим. Вже з перших хвилин упіймання слід думати про способи реалізації завдання: адже всім відомо, що риба – це продукт, що належить до категорії, що швидко псуються.
Як вирізнити продукт, який зіпсований?
У літню спеку зберігання виявляється складнішим. Якщо улов зіпсувався – не їжте його: можна не лише отруїтися, а й померти. Визначити зниклу рибу легко за кількома ознаками:
Білим каламутним очам.
Зябрам рожевого кольору. Вони згодом набувають білого кольору, на них з'являється слиз.
Здутого черевця (або прободенного - у рибок не настільки великих).
М'якому м'ясу, яке від ребер відокремлюється з легкістю.
Зберігання у воді
Після того, як рибу знімають з гачка, вона часто здатна ще деякий час жити. Виймання снасті не надто травмонебезпечне для особини, навіть якщо гачок доводиться діставати з пащі окуня, який за звичкою заковтує наживку глибоко. Якщо ви маєте справу зі щукою або судаком – розтисніть їхню пащу за допомогою позівника, а снасть витягніть, застосовуючи екстрактор. Після виконаних маніпуляцій, опустіть у воду тварин.
Зберігання у теплі місяці
Заощадити улов свіжим у літню спеку складно, але можна. Найпопулярніший спосіб - помістити видобуток у садок. Можна вибрати варіант виплетений із лозин, нитяний, збитий з тонких дощечок. Виготовлені на заводі вироби із металу не придатні для тривалого зберігання. Вони видобуток швидко вмирає, оскільки травмує губи, що з тканин м'якого типу, і збиває з себе луску. Заборонено тримати рибу у мішках із поліетилену.
Робота з садком
Найчастіше рибалки застосовують садки, створені з ниток капрону. Щоб видобуток прожив довше – він повинен почуватися просторо навіть серед великої кількості побратимів. Так особини рідше труться та б'ються боками. Що стосується осередків - вони повинні бути дрібними, інакше риба засуне в них голову і скоро засне. Мати пристрій потрібно в тіні. Біля берега з прибоєм тримати його заборонено.
Найбільших особин потрібно тримати ближче до дна, у місці відносно спокійному, на кукані. Так навіть у літню спеку риба проживе 3-5 днів до того моменту, поки загине.
Чому погано, коли риба спить?
Засипання риби в садку (навіть якщо він розташований у водному середовищі) провокує задуху від продуктів метаболізму, що накопичилися. До цього призводять надто енергійні переміщення особини, яка бажає вирватися з неволі. Процес пришвидшується, якщо тіло риби відмічено травмами.
Через деякий час, таку рибу покриває слиз - це реакція на погані умови навколишнього середовища. Слиз повідомляє про те, що тварина вмирає. Рибу, яка заснула, потрібно терміново видалити з садка: у повітряному середовищі вона залишиться свіжою довше, ніж у водному.
Якщо рибу неможливо зберегти живу
Тоді її приколюють, а середні та великі екземпляри знекровлюють. Для цього роблять кілька специфічних дій:
Рибу не потрошать. Натомість, надрізають хребет біля самого хвоста.
Видобуток тримають униз хвостом, щоб добре стікала кров.
Зябра вирізають і викидають.
Як можна вбити рибу
Засинаючи, видобуток стає менш смачним (ніж той, який убили), зберігається не так довго. Для умертвіння риби було винайдено кілька методів. Можна оглушити рибу - бити потрібно палицею по голові так, щоб череп залишився цілим, і не було видно слідів удару. Далі потрібно знайти головний мозок і зробити прокол голкою в задній його частині. Щуці можна переламати хребет у голови. До появи хрумкого звуку голова перегинається назад.
Що робити з рибою потім?
Коли видобуток умертвлений:
Для надійності, випатрайте її, позбудьтеся зябер, трохи посоліть всередині.
Загорніть в осоку та кропиву.
Наповніть цими рослинами рот тварини.
Підсушіть рибу в тіні - до моменту, коли на тілі утворюється плівка з слизу, що підсохнув. Захищайте улов у цей час від мух.
Тривале заощадження
При риболовлі, що затяглася довше, ніж на один день, вирийте в землі спеціальне поглиблення для зберігання улову. Встеліть яму сухою травою, кожну рибину оберніть висохлим очеретом або осокою. Накрийте заглиблення пров'яленими представниками флори, засипте яму піском. Два-три дні може зберігатися продукт, заправлений (на вибір):
часником;
оцтовою кислотою;
гірчицею;
кропивою.
Як ідентифікувати свіжість риби після приїзду додому?
Огляньте улов. Яскраво-червоний колір повинен мати зябра, від видобутку повинен виходити чистий слабкий запах. Що стосується очей - вони повинні бути незамутненими і трохи опуклими. Якщо слиз прозорий, м'ясо пружне, луска блискуча, м'яка, відокремлюється складно, - отже, риба придатна до вживання.
Важлива порада
Якщо ви готуєте рибу - точно дотримуйтесь рекомендацій щодо процесу. Тож вам вдасться уникнути зараження організму мікробами.
https://rybachek.com.ua/ua/c413281-vobleri-strike-pro-inquisitor-110sp.html