Підгодовування на товстолоба.

01-06-2015

Кожен рибалка хоч раз мріяв про те, щоб упіймати товстолобика, адже цей вид риби прийнято вважати майже невловимим. Товстолоба вигідно відрізняється від інших річкових жителів своїми величезними розмірами, в окремих випадках досягаючи маси більш ніж в 20 кг. Кожен поважаючий себе рибалка пишався б таким багатим уловом.

Товстолобик не клює так, як це роблять інші риби. Він просто затягує гачок із принадою до себе в пащу. 15 років тому лов товстолобика здійснювався виключно із застосуванням рибальських мереж. Тоді люди були впевнені, що немає іншого способу зловити цю рибу. Тим не менш, з часом рибалки призвичаїлися ловити товстолоба на різні снасті, застосовуючи при цьому приманки у вигляді технопланктону або самостійно приготовленого прикорму.

Само собою, найпростішим способом буде просто піти до спеціалізованого магазину та придбати там технопланктон — таблетки із спресованого порошку. У міру розчинення у водній товщі він формує навколо себе імлу, яка нагадує на вигляд справжній планктон, коханий товстолобиками. Значним мінусом у підгодовуванні такого виду є його вартість, адже варто технопланктом зовсім не дешево, і багато його не купити.

Висока вартість технопланктону та інших прикормів з магазину для товстолобика змусила досвідчених рибалок розпочати пошуки альтернативних видів насадок, які можна власноруч приготувати вдома з використанням недорогих продуктів. Основною вимогою у виготовленні прикорму домашнього виробництва є те, що він повинен бути схожим на планктон, яким харчується риба. Вкрай важливо, щоб навколо наживки у воді утворювалася каламутна хмара, яка притягуватиме до себе рибу.

Безліч рецептів прикормок для товстолобика включають до свого складу горох. Купуючи горох, необхідно вибирати тільки жовті сорти найкращої якості, оскільки вони найкраще розварюються. Для того, щоб зварити одну партію прикорму, достатньо одного кілограма гороху.

Для того, щоб приготувати основу підгодовування, потрібно в глибоку ємність налити приблизно 4 л. води та поставити каструлю на вогонь. Кілограм гороху потрібно засипати в ємність тоді, коли вода вже буде добре прогріта, проте ще не знаходиться в стадії кипіння. Безперервно помішуючи, необхідно довести кашу до кипіння та всипати туди 2 чайні ложечки харчової соди. Горох потрібно варити приблизно три години на малому вогні доти, доки він не розвариться.

Вкрай важливо, щоб у процесі приготування горох ніде не підгорів. Товстолоба не приваблюють різкі аромати і подібною стравою його ніколи не заманити. Коли каша з гороху розвариться настільки, що по консистенції нагадуватиме кисіль, необхідно прибрати каструлю з вогню. Отриманий продукт потрібно процідити через друшляк, відокремлюючи відвар з гороху в чисту окрему каструлю. Горохова гуща, яка залишилася в ситі, для наступних ступенів приготування підгодовування вам не знадобиться.

Проціджений відвар із гороху потрібно знову встановити на вогонь і почекати, поки він закипить. Підготуйте приблизно два кілограми манки. У киплячий відвар, безперервно помішуючи, потроху засипайте манку, доки з'явиться можливість розмішувати масу ложкою. Важливо, щоб в отриманій з манки та гороху суміші були відсутні грудки. Коли ж маса в ємності згуститься і почне розбризкуватися на всі боки, потрібно прибрати каструлю з вогню і помістити на підставку з дерева.

Навіть коли ви приберете з вогню каструлю, потрібно не зупиняючись додавати манку в гарячу кашу і продовжувати заважати, поки маса не стане настільки густою, що її можна буде місити вручну. Готове тісто необхідно покласти на дошку, попередньо присипану густим шаром тієї ж манки, і продовжувати вимішувати, поки підгодовування не стане з легкістю відставати від пальців. Не можна давати суміші охолонути - протягом усього процесу приготування вона повинна залишатися гарячою.

Наприкінці процедури замішування потрібно додати в масу столову ложку меду, яку попередньо потрібно розігріти на водяній бані. Для того, щоб масу було простіше перемішати з медом, поділіть її на пару частин і додайте в кожну мед окремо.

Підгодовування, повністю готове до застосування, має вийти пружним і легко відставати від пальців. Приготовленого прикорму буде достатньо на кілька рибалок, а тому можна розкласти масу по пакетах і скласти в холодильну камеру.

А ось ще один рецепт підгодовування домашнього приготування для товстолобика з використанням гороху. Для цього вам знадобиться по одному кілограму гороху та манної крупи, 140 г сухого молока та вода. Як і в попередньому способі, горох потрібно додавати в гарячу, проте ще не киплячу воду, довести суміш до кипіння, а потім зменшити вогонь. Рівень води повинен бути орієнтовно на три сантиметри вище за горох. Варіть кашу з гороху на слабкому вогні, постійно заважаючи її і не дозволяючи пригоріти.

Коли горох зовсім розвариться, приберіть ємність із плити і, заважаючи ложкою, відразу всипайте в нього потроху сухе молоко, а потім манну крупу. Місіть тісто руками і старанно стежте, щоб не залишалося ніяких грудок. В ідеалі, ви повинні приготувати прикорм, який за своєю консистенцією нагадуватиме тісто або пластилін. Як і в попередньому випадку, її можна запасати про запас, розподіливши по пакетах і склавши в холодильник.

Приготувати підгодовування для товстолобика ви можете і без використання гороху. Підготуйте по кілограму борошна з пшениці вищого ґатунку, пшеничних висівків та сухого молока, одну упаковку ванільного цукру, п'ятдесят грам картопляного крохмалю та трохи прибережного піску, за допомогою якого прикорм буде доведений до потрібної густоти.

У глибокій мисці розмішайте борошно, сухе молоко, ванільний цукор та крохмаль. Дану суміш потрібно маленькими порціями розводити кип'яченою водою, скрупульозно помішуючи при цьому ложкою, щоб не утворювалися небажані грудки. Коли суміш буде ретельно розмішана, і своєю консистенцією буде схожим на сметану, додайте в неї пісок і висівки, знову ретельно все перемішайте і залиште настоятись на півгодини. Через 30 хвилин можете використовувати прикорм для лову.

Підгодовування для товстолоба може бути приготовлене і за допомогою сухарів для паніровки. Для цього рецепту знадобляться сухарі і сухе молоко в однакових частинах, кілька щіпок висушеного кропу, трохи макухи, зернової макухи, по чайній ложечці соди і лимонної кислоти. Сухарі для панірування, сухе молоко, кріп і жменьку змішайте в емальованій каструлі або мисці. У кип'ячену воду додайте соду і лимонну кислоту і розмішайте, а потім влийте тонким струменем воду в суміш із сухарів та молока, безперервно помішуючи її ложкою. Після того, як тісто згуститься, всипте в неї стільки зернової макухи, щоб прикорм для товстолобика був схожий на тісто. Тепер потрібно добре розмісити цю масу і можна сміливо вирушати на рибалку.

Як бачите, приготувати підгодовування для товстолобика власноруч зовсім не важко. Для цього будуть потрібні звичні та дешеві продукти без різкого аромату. Якщо ви займаєтеся приготуванням підгодовування на плиті, обов'язково контролюйте, щоб каша не підгоріла, а в іншому випадку товстолобик просто не підпливе до неї. Який би прикорм ви не приготували, в результаті він повинен мати консистенцію тіста і не мати грудок. Реагуючи з водою, подібний прикорм починає потроху вимиватися і формувати навколо себе каламутну хмару, що нагадує товстолобику планктон.

Успіх вашої риболовлі безпосередньо залежить від того, як вдало ви приготуєте прикорм, тому ризикуйте. Багатого вам улову!

https://rybachek.com.ua/c547089-spinningi-daiwa-fuego.html